Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2014 » Январь » 5 » Перша ліга: перші підсумки, друга частина
14:21
Перша ліга: перші підсумки, друга частина

Майже два місяці минуло зі старту футзального чемпіонату в першій лізі. Перед новорічною паузою Аматорська футзальна ліга України підбиває перші підсумки.

Наш журналіст Андрій Гулій поцікавився у представників команд першої ліги:

1. З проблемами якого характеру довелося зіштовхнутися при підготовці до цього сезону?
2. Що вас спонукало заявитися у першу лігу? (тільки для команд-новачків)
3. Як оціните першу половину сезону для своєї команди?
4. Чи можливі зміни у складі команди?
5. Які завдання поставлені на другу половину сезону?
6. Як оціните рівень організації та висвітлення турніру у першій лізі?

Олександр Юзик, головний тренер «Титан-Зорі» (Покровське), зона Центр

1. Як такої підготовки у нас не було, бо не планувалося, що ми братимемо участь у першій лізі. За два тижні до початку першості мені зателефонував президент і запитав чи не маю я бажання відродити «Титан-Зорю». Я здзвонився зі своїми гравцями, які були у Дніпропетровську, а також ми підтягнули покровську молодь. Отже, підготовки не було і можна сказати, що ми потрапили з корабля на бал.

2. Будь-який спеціаліст прагне працювати з командою. У мене вже є багато досвіду і хочеться передати його молодим. Тим більше бачу, що молодь непогана. Зараз з нами ще працюють 1997-1998 р.н. – хочу їх підтягнути під команду. А те, що у Покровському, а не в Дніпропетровську, так це мінус Дніпропетровську, що там ніхто не хоче займатися серйозним футзалом. Хорошим моментом є те, що у Покровському є для цього всі умови – і спортивний комплекс, і людина, яка переживає за команду і хоче приносити радість покровчанам, ну і бажання у самої молоді цим займатися.

3. Я вже не раз повторювався, що зараз далеко не та «Титан-Зоря», яка була два роки тому. А для нашого сьогоднішнього стану я вважаю, що друге місце – це непоганий підсумок. У нас були хороші ігри і з «Епіцентром К3», і з «Київ-НПУ», і перший тайм гри з «Лукасом». Думаю, що було б не соромно зіграти такий тайм і в екстра-лізі, але другий тайм провалили. Це свідчить про те, що у команді зараз мало досвідчених футболістів і бракує стабільності.

4. Не хочу загадувати наперед, але така робота ведеться.

5. Президент поставив завдання вийти в наступний раунд, а звідти вже потрапити у фінальну пульку. Особисто я завжди ставлю перед командою завдання на кожну гру виходити з максимальною віддачею і старатися грати на перемогу. Як воно буде – покаже гра, а весь сезон покаже чи змогли ми виконати завдання, які перед собою поставили, чи ні.

6. У першій лізі зараз з’явилося дуже багато молодих арбітрів. Думаю, що упередженості в їхніх діях немає, тому вважаю позитивом те, що молодь підключають до суддівства. Тому що їм десь треба проходити цю школу, так зване бойове хрещення, тож вони разом з командами будуть набиратися досвіду. Серед приємних моментів також відзначу те, що трохи розширилася географія і збільшилася кількість команд. На мою думку, можна було б добитися ще більшої кількості команд за рахунок зменшення роз’їздів. Наприклад, я пропонував об’єднати Дніпропетровськ-Запоріжжя, Донецьк-Луганськ, Харків-Суми – це б збільшило кількість зон і команд. Можливо в наступному сезоні так і зроблять. А взагалі-то на сьогодні перша ліга перебуває на досить непоганому рівні. Тут є команди, які сьогодні за фінансами і підбором гравців можуть заявитися в екстра-лігу.Але якщо вони пройдуть першу лігу разом зі своїми молодими футзалістами, які є у них в резерві – це для них буде хороший етап, якщо у планах є йти далі.Щодо висвітлення, то добре, що з’явився сайт футзал-аматор і є можливість зайти та подивитися не тільки свою гру, а й усі інші ігри також. Там з’являються відео, інтерв’ю, огляди матчів, є можливість порівняти припустимо рівень західної і центральної зони, подивитися які зміни відбуваються в інших командах.

Олег Шайтанов, граючий тренер «Епіцентр К3» (Київ), зона Центр

1. Проблеми звичайно були і є. У кожного клубу, навіть топ-рівня, є свої проблеми. Ми не є винятком. Не хотілося б заглиблюватися, але і нашими зусиллями, і за допомогою та схваленням нашого керівництва, поступово долаємо труднощі.

2. Плани у нашого президента максимальні. Торішня перемога в чемпіонаті міста Києва, а минулого року рівень був дуже серйозним, перемога у другій лізі, півфінал національного Кубка України - це ті досягнення,які дали нам позиви, що треба переходити на більш високу сходинку. У нас було багато питань, але думок брати чи не брати участі в першій лізі у нашого президента і у нас не було.

3. Наша команда трохи завалила старт першої ліги. Дві поразки в "дебюті" змусили нас більш серйозно ставитися до ігор. Свідченням цьому стали наші наступні перемоги, хоча визнаю, що ми ще все таки багато пропускаємо.

4. Я не прихильник кардинально змінювати склад. У нас за три роки було не так вже й багато новачків і цей сезон не виняток. Якщо кадрові зміни будуть, то у кількості одного, максимум двох гравців.

5. Ми не ділили сезон на дві частини. Завдання у нас одне - перемога в чемпіонаті першої ліги і вдалий виступ у розіграші Кубку України.

6. Межі досконалості немає, хоча зараз уже є досить багато інформації. Кілька ресурсів у столиці і різних обласних центрах висвітлюють тури і викладають відео. На мою думку, інформації по першій лізі більше, ніж у тому році, а це вже добре. Як для чемпіонату першої ліги, то організація досить хороша. Так, є нюанси: команди не завжди можуть надати зал супернику для ігрових тренувань (на це є об'єктивні причини) і т. д. Але в цілому, якщо ставитися один до одного з розумінням, то організація нормальна.

Роман Ярий, спортивний директор «Урагану-2» (Івано-Франківськ), зона Захід

1. Першою проблемою вбачаю невизначеність клубів України щодо участі в чемпіонаті України з футзалу серед команд першої ліги. Звідси виходять наступні проблеми - невизначеність початку сезону, схема проведення чемпіонату в першій лізі, неможливість планування підготовчого періоду командами і т.д. Я розумію спонсорів, які не можуть передбачити своє фінансове становище в майбутньому у нашій державі, але для всіх було б краще, щоб до кінця липня в АФУ чітко знали кількість учасників у першій лізі.
Щодо нашої команди, то ми провели досить плідні навчально-тренувальні збори з липня місяця - збір в Овідіополі, збір в Івано-Франківську, турнір в Польщі, після цього готувались в режимі товариських матчів. Протягом цього періоду тренери визначились з футзалістами, що будуть у складі команди на цей сезон.

3. Першу половину сезону я б оцінив на добре - ми після першого кола на третьому місці. Непогано проводимо ігри в чемпіонаті, але от з Кубком не склалось. Не хочу применшувати заслуги команди «Приват» (Кривий Ріг), але тричі ведучи у рахунку, ми не мали права їм програвати в серії 6-метрових ударів.

4. Щодо змін в команді, то тренери визначаться з ними в найближчому майбутньому. Можу сказати лише, що вони будуть тільки точкові, а не глобальні.

5. Перед «Ураганом-2» стоїть завдання виховати перспективну молодь для поповнення складу основної команди, де вони мають бути готові до виконання найвищих завдань. Ця молодь повинна в чемпіонаті з футзалу серед команд першої ліги загартуватись - пройти гіркоту поразок та відчути смак перемог, вийти на певний рівень стабільності. Тільки так вони зможуть в майбутньому поповнити основну команду.

6. Треба віддати належне, що в короткий термін АФУ зуміла організувати повноцінний чемпіонат дотримуючись територіального принципу. Організаторам слід велику увагу приділити суддівству в першій лізі - постійно проводити навчання, бо інколи складається враження, що арбітри не те, що не знають правил гри, а свідомо ними ігнорують в той час, коли на кожному матчі здійснюється запис гри. Люди ніколи не вчаться на чужих помилках, а тільки на своїх. Якщо вони особисто будуть покарані за свідомі помилки, то наступного разу вони не будуть їх робити. Можу відзначити те, що організація самих матчів покращилась, наприклад, проведення постійних нарад перед матчами, що неабияк важливо. Це дає можливість виховувати рівень культури команд, настанови арбітрам...
Щодо висвітлення турніру, то в кожному місті є особи, що надають відеозвіти матчів, пишуть про них - популяризація футзалу від цього тільки зростає. Окрім того, тренери мають можливість вивчати команди суперників, брати для себе щось нове. Тому вважаю, що висвітлення турніру на хорошому рівні.

Артем Глас, начальник «Спортлідер+-2» (Хмельницький), зона Захід

1. У нас проблем як таких не було. Команда зібралася за два місяці до старту сезону у першій лізі і розпочала повноцінну підготовку до сезону. Переглянули велику кількість молодих виконавців і відібрали найкращих, які наразі і захищають честь нашого клубу у змаганнях.

3. Перша половина сезону, вважаю, для нас була не надто вдалою. Об’єктивно ми не дорахувалися декількох очок, особливо це стосується матчу у Житомирі. Хороші матчі чергувалися з відверто провальними, такими як у Івано-Франківську та вдома з Ковелем.

4. Серйозних кадрових ротацій у клубі не буде. Єдине, що дозаявимо декілька молодих виконавців 1995-1997 р.н

5. Завдання у «Спортлідера+-2» одне - це готувати перспективну молодь для першої команди. По мірі можливостей тренерський склад другої команди це робить. А щодо завдань на сезон - розраховуємо таки потрапити до чільної трійки аби продовжити змагатися у фінальному етапі.

6. Однозначно висвітлення покращилося. Проте, хотілося б отримувати більше статистичних даних про кожен матч першої ліги. Що стосується організації, то у нашого клубу є певні питання. Наприклад, зона захід складається з 6 команд - це замало. Позиція нашого клубу, що має бути 9-10 команд. Зараз закінчиться двоколовий турнір і що далі для команд, які не потрапили до першої трійки? Фактично фініш чемпіонату і це 22 лютого... Вважаємо, що теперішня схема не є ефективною.

Роман Перадзе, президент «Моноліта» (Харків), зона Схід

1. При підготовці ніяких проблем не виникало, все йшло своїм звичаєм. З того, що запланували, виконали усе.

2. Раніше ми грали в екстра-лізі, але зараз немає для цього можливості, тому зараз вирішили грати у першій лізі. У нас молода команда і хочемо, щоб гравці поступово росли у своєму класі.

3. Ми зіграли 5 ігор і 4 з них виграли, а одну зіграли внічию. Та й ця нічия з командою, з якою ми ділимо 1-ше місце, так що думаю, що результат позитивний. Хочеться, щоб так і продовжувалося.

4. Навряд. Ми не будемо нічого змінювати. У нас достатньо укомплектована команда, тому зміни не передбачаються.

5. Перемога в першій лізі. Який сенс грати, якщо не ставити таку задачу?

6. По організації начебто стараються, але дуже слабкий рівень суддівства. Причому це не тільки в першій лізі, а взагалі в Україні. Мені здається, що Асоціації потрібно серйозніше працювати в цьому напрямку. У цьому році більше команд, ніж у минулому, а це вже плюс. Рівень чемпіонату загалом непоганий, є багато молодих команд. Зараз багато сайтів висвітлює першу лігу. Звісно, що хотілося б щоб було краще, але порівняно з тим, що було є просування вперед. Якщо над цим працювати, то у будь-якому випадку буде якийсь результат.

Някип Хаймурзін, головний тренер «ДЮСШ-5-Єнакієвець» (Донецьк), зона Схід

1. Особливих проблем немає

2. У нас з’явилися хороші молоді гравці і ми заявилися у першу лігу, щоб їхній рівень був вище, ніж якби вони грали у міських чи обласних змаганнях. Тоді знову з’являться такі молоді гравці, як Богдан Свірідов, Мансур Хаймурзін, Сергій Ситін, Олег Мірошник, яких я вже виховав. От Мануйленко з’явився і вже грає в ЛТК.

3. У нас наймолодша команда, яка може грати на такому рівні - усі хлопці 1993-1996 р.н. Іноді за нас грають гравці з першої команди. По завданням, то наша справа – виховання молоді на майбутнє. Весь час займаємося підготовкою гравців для команд майстрів, от нехай молодь зараз і б’ється на такому рівні.

4. У трансферний період ми заявимо ще чотирьох гравців 1996 р.н. У нас є перспективні хлопці, тож більше ніяких підсилень не планується - тільки молодь.

5. Турнірних завдань на сезон перед командою немає, але президент «Єнакієвця» попросив підготувати гравців. Ми щороку когось готуємо і віддаємо в інші команди. Наші вихованці Богдан Свірідов грає у національній збірній, а Максим Мануйленко у молодіжній. Тож наше завдання на цей сезон підготувати молодих перспективних хлопців на майбутнє, щоб вони могли захищати честь України.Завдання стати чемпіоном немає, бо фінанси не дозволяють. У нас дитячо-юнацька спортивна школа і нам дуже допомагає президент «Єнакієвця» Андрій Станіславович Новіков.

6. Організація на нормальному рівні. Чемпіонат розпочався нормально, до суддівства претензій немає, таких великих проблем, як раніше немає. Єдина проблема зі складанням календаря - не можна проводити матчі у будні дні. Ігри чемпіонату потрібно проводити у суботу і неділю.З цього приводу є навіть спеціальна постанова мінмолодьспорту. Ми поїхали в Суми в будній день, а студентів не звільнили. Це через те, що АФУ неправильно склала календар. Більше проблем не бачу.
Інформації дуже мало. Я з першого дня у футзалі і як тоді, так і зараз висвітлення на невисокому рівні. Треба подавати більше новин про першу лігу, щоб зацікавити нею людей, керівництво команд. Думаю, що це допомогло б збільшити кількість команд. Подивіться як в Італії рекламується футзал – там щодня щось показують по телевізору. Я хотів би, щоб матчі першої ліги теж показували по телебаченню, бо там є на що подивитися.Якщо б матчі транслювалися, то тренери команд екстра-ліги могли б звернути увагу на молодих хлопців, а так у них дуже мало інформації.
Користуючись нагодою, хочу привітати усіх любителів футзалу з Новим роком і Різдвом Христовим! Бажаю усім щасливого і вдалого нового року!

Андрій Гулій, спеціально для АФЛУ

ИСТОЧНИК:http://futsal-amator.com.ua/ukraine/persha_liga_pershi_pidsu.php?razdel=2

Просмотров: 690 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 5.0/1
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz