Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2013 » Март » 19 » ОЛЕКСАНДР БУБЕН. ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА АМФУ, НОВИЙ СТАТУТ АСОЦІАЦІЇ І РОЗВИТОК ФУТЗАЛУ
00:50
ОЛЕКСАНДР БУБЕН. ПРО ВИБОРИ ПРЕЗИДЕНТА АМФУ, НОВИЙ СТАТУТ АСОЦІАЦІЇ І РОЗВИТОК ФУТЗАЛУ
Минулої суботи в Івано-Франківську відбувся матч двох команд, які посідають дві перші сходинки у турнірній таблиці української Екстра-Ліги з футзалу, і цей центральний поєдинок ознаменував собою велику паузу у календарі першості, яка пов'язана із іграми національної збірної України.

Але окрім цього, у даний період відбудеться і ще одна вагома подія у українському футзалі - конференція АМФУ, на якій буде обрано нового Президента, а також футзальна громада України отримає нову "конституцію" - Статут асоціації.

З цієї нагоди ми вирішили поспілкуватися із Президентом НФК "Ураган" Олександром Бубеном, щоб дізнатися чого варто очікувати на цій конференції, хто може стати керівником асоціації та які особливості нового документу. Пропонуємо Вам першу частину інтерв'ю:

- Доброго дня Олександре Олександровичу, коли точно вже відбудеться це зібрання керівників українського футзалу, на якому відбудуться вибори?
- Доброго дня. Конференція делегатів назначена на 30 березня. Саме тоді у Києві відбудеться це зібрання і, сподіваюся, український футзал отримає новий поштовх для розвитку у наступні кілька років, виходячи з результатів конференції.

- Ви кажете, що сподіваєтеся на новий розвиток футзалу, а на чому базуються Ваші надії? Мабуть на кандидатах на посаду Президента асоціації, хто ці люди і як Ви можете їх охарактеризувати?
- Перш за все хочеться сказати, що на посаду Президента АМФУ претендують 3 кандидати. Це Сергій Владико, Юрій Сорочик і Володимир Братусь. Кожен з них є доволі відомою людиною і безумовно, це всі люди, віддані футзалу, я б навіть сказав, корисні для футзалу, кожен у своєму напрямку. Але від ради АМФІФО ми вирішили підтримати Сергія Владико на посаду Президента.

- Хто виявив ініціативу висувати його на цю посаду?
- Це була моя особиста ініціатива. Я переконав наших місцевих представників,що наша асоціація повинна підтримати цю людину і окрім підтримки ще й включити його кандидатом.

- Чому Ви прийняли таке рішення і хто такий Сергій Владико?
- Цю людину я знаю вже достатньо багато років, починаючи від знайомств на різного роду комерційних турнірах, які він активно підтримував і що головне, зачасту виступав їх співорганізатором, а отже має потрібні здібності і навички у цій сфері. Це були не тільки локальні любительські змагання, але й великі футзальні міжнародні турніри у Львові та Києві.

Сергій сам особисто непогано грає у футзал і ми з ним навіть пересікалися на ігровому майданчику. Зайвим свідченням його професійного ставленням до спорту є той факт, що Владико свій бізнес якраз побудував у спортивному напрямку і сприянні розвитку ігрових видів спорту. Він є представником достатньо відомого бренду Joma у нашій державі. Детальніше я його взнав на виборах Президента Екстра-Ліги, оскільки він був одним із кандидатів на цю посаду. Він тоді програв діючому Президенту Екстра-Ліги Степану Мельничуку 1 голос.

- Здається, що тоді ви підтримували саме Мельничука...
- Саме так, я тоді голосував за кандидатуру Степана Мельничука і вбачав, що саме він потрібен був Екстра-Лізі. Але так склалася доля, що у 2013 році у нас вибори у АМФУ і з трьох наявних кандидатур я підтримую саме Сергія Владико. Звісно, я повторюся, що кожен з кандидатів є достойним і усі Вони розуміють, що футзалу у нашій державі потрібен розвиток.

- А з чим доведеться стикнутися новому Президенту АМФУ? У якому стані зараз знаходиться асоціація?
- Дуже влучне і актуальне питання, насправді. На мою думку, зараз Асоціація знаходиться навіть не у стані стагнації, а швидше це схоже на руйнування. Руйнування основ та засад, на яких вона будувалася і розвивалася у перше десятиріччя. Звісно, певні результати були, особливо на початку, але ми пройшли цей шлях і потрібно робити наступний крок. Взяти аматорський рівень, зараз футзал можна порівняти із популярністю баскетболу у Литві. Зали зайняті, проводиться чимало турнірів, популярність росте. Але останні 10 років Асоціація не розвивала і не приділяла достатньо уваги такому канонічному напрямку, який, по великому рахунку, є обличчям цього виду спорту на світовій арені, а саме - професійному футзалу. І ми отримали доволі невеселу картину - у нас мільйони людей грають на аматорському рівні і вони не хочуть йти у професійний футзал. А на професійному рівні можна команди перелічити заледве не на пальцях двох рук. Саме у професійному футзалі ми маємо велику проблему.

Звісно, якщо пильніше придивитися і до інших напрямків, на кшталт дитячий футзал чи збірна України - то ми також зможемо знайти чимало вад за останні десять років. Власне з цих причин і хотілося б побачити людину у керма Асоціації, яка б на 100% віддавалася б цій роботі. І для мене одним з найважливіших критеріїв при аналізі кандидатів було питання "Чи готові ви на 100% віддаватися цій роботі?"

- І які Ваші висновки по кожному з кандидатів?
- Якщо говорити про Володимира Братуся, то я підтверджую, що ця людина готова 24 години в день присвятити себе футзалу. Але тут ще важливу роль грає вік людини і його позиція у розвитку виду спорту. Важливий аспект при розгляді розвитку грає інноваційність і менталітет - тут потрібен прорив, а не відданість сталим принципам, хоча і їх звісно ж потрібно поважати. Братусь - це віддана людина і сподіваємося, що вона ще допоможе розвитку футзалу у нашій державі.

Наступний кандидат - Юрій Юрійович Сорочик на даний момент є виконувачем обов'язковів Президента АМФУ. Він зробив достатньо вагомий внесок у розвиток Львівської асоціації. Намагався повторити це і на загальнодержавному рівні, але тут не вистачило ініціативи чи часу.Все ж потрібно сказати про те, що сам пан Юрій чесно зізнався, що його основна робота - це робота у комітеті Верховної Ради України.

- А як тут позиції у Сергія Владико?
- Тут ситуація цілком інша, адже це вже людина з "нової генерації". У нього багато енергії і що головне - бажання працювати у цій сфері, долати будь-які труднощі і розвивати футзал на Україні. Можливо йому на початках буде бракувати досвіду управління структурою АМФУ, який є у Братуся та Сорочика, але на мою думку, за останні роки значних менеджерських успіхів в управлінні АМФУ з боку двох останніх я теж не побачив

- З іншого боку, управлінські навички формуються при хорошій команді, чи є у кандидатів такі люди, що готові працювати з ними разом?
- Саме так, тут якраз мудрість про те, що "один у полі не воїн" є дуже актуальною. Від Сергія Владико я почув чітку відповідь хто буде на посадах віце-президентів і принципи їх роботи. Що важливо, Владико не хоче, щоб ці люди працювали на громадських засадах, як це пропонує Юрій Юрійович, адже ми розуміємо, що тоді для функціонера виправданням буде проста фраза "я ж працюю всього лиш на громадських засадах, а гроші не отримую". А отже - знижується і відповідальність при роботі.

У команді Владика є хороший фаховий спортивний юрист Володимир Гримайло, який зараз працює у Естра-Лізі і знайомий на практиці з усіма нюансами цього виду спорту, а також один з засновників великого проекту "Легіон-ХХІ вік" Каганов Вадим, який утримує і дитячі команди, і команди ветеранів, І аматорські клуби і працює над створенням професійної футзальної команди.

Окрім того Сергій Владико представив чіткі пропозиції і по іншим кандидатам, що повинні працювати у галузях - професійний футзал, регіональний розвиток, дитячий футзал, жіночий футзал.

- А яка команда у інших кандидатів?
- Пропозицій Братуся я не бачив, адже його кандидатура виникла нещодавно. Я навіть більше скажу, я бачив його у команді Сергія Владико.

Щодо Сорочика - тут взагалі повна непевність. Є тільки його заява, що на посаду віце-президента він запросить віце-президента МФК "Кардинал" Олега Осуховського, який також займає посаду народного депутата і працює в одному комітеті з паном Юрієм. А отже не зможе цілком і повністю працювати на цій посаді. Виходячи з цих міркувань - саме Сергій Владико є найкращим кандидатом, якого я підтримую.



- З іншого боку, новому Президенту потрібно буде налагодити хорошу співпрацю з Екстра-Лігою, де в останній час не все гладко. Але саме цей турнір є своєрідним "обличчям Українського футзалу".
- З Екстра-лігою ми провели засідання, де були присутні Президенти клубів та кандидати. Тут у нас у всіх є розуміння, що створення Екстра-Ліги це найкращий та оптимальний шлях для розвитку професійного футзалу. На загал кожен з кандидатів готовий підтримувати цей розвиток, але є й зауваження. Зокрема Юрій Сорочик намагається продовжити практику делегатів на іграх, але на мою думку на даний момент це не настільки принципова позиція, а для команд це додаткові зайві витрати і чимало, особливо потенційних новачків Екстра-Ліги, не сприймають цю норму. На цьому прикладі якраз можна відслідкувати старий менталітет і відданість традиціям, що всіх потрібно "працевлаштовувати".

Хоча загалом, таких питань і є чимало, але Екстра-Ліга готова до їх вирішення. Президенти клубів Екстра-Ліги хочуть бути впевнені у довгостроковій співпраці АМФУ і Екстра-Ліги, щоб не загадувати щороку чи буде продовження співпраці чи ні із АМФУ і які будуть ці умові. Ніхто не хоче працювати "на короткому поводку".

Якщо ж говорити про рішення Екстра-Ліги, то більшістю голосів був підтриманий Сергій Владико і з ним був підписаний меморандум про напрямки співпраці.

- Ви зазначили про напрямки співпраці, а чи є у кандидатів взагалі якесь довгострокове бачення, своєрідні програми, з якими вони йдуть на ці вибори? Чи проводили Ви їх аналіз?
- Для мене це питання, насправді. Концептуальні підходи чи програми - це дуже важлива річ, адже саме оцінюючи ці позиції і потрібно робити вибір, а не голосувати тільки за персоналії. Наразі мені вдалося поспілкуватися із Владико і він представив мені і іншим Президентам Екстра-Ліги своє бачення розвитку, що вже може бути основою для програми. Але насправді я здивований, що до конференції залишається так мало часу, а кандидати не оприлюднили свої програми, щоб футзальна громада могла їх обговорити. А то виходить так, що делегати будуть голосувати якраз за персоналії. І я, як віце-президент АМФУ, закликаю усіх оприлюднити ці програми на офіційному сайті АМФУ.

Щодо Юрія Сорочика - я не бачив чіткої програми на зустрічі у Естра-Лізі. Він говорить чимало і серед цих слів є хороші тези, але це повинні чути не тільки Президенти клубів Екстра-ліги. Щодо Володимира Братуся, то я впевнений що ця системна людина повинна мати програму розвитку, адже він є автором чималої кількості книжок по футзалу.

Як на мене - то одна з важливих задач майбутнього Президента це започаткування стратегії і її опис. Стратегії розвитку футзалу. На базі аналізу і досвіду інших країн. Тоді усі сили будуть спрямовані на один вектор і це дасть в підсумку позитивний результат. Насправді я вважаю, що після виборів життя не завершується і не потрібно одразу після них ставити крапку. Навпаки - кожному знайдеться ділянка для роботи. Юрія Сорочика хотілося б бачити у секторі по роботі з суддівським комітетом, зважаючи на його правовий досвід і роботу у комітеті ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Володимир Іванович Братусь міг би займатися методичною роботою і плануванням розвитку футзалу.

Вибори це безумовно головна тема, але найбільш принциповим для мене є питання з якою позицією вийдуть кандидати після виборів. Виборчий процес короткочасний 2-3 місяці, а я б хотів бачити подальшу плідну співпрацю між кандидатами на наступні 4 роки!

Обласний спортивний інтернет-портал sport.if.ua.
Просмотров: 536 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz