Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2013 » Март » 24 » Стефанків: «Енергія» ще покаже свою силу і перевершить усіх конкурентів
00:39
Стефанків: «Енергія» ще покаже свою силу і перевершить усіх конкурентів
Президент «Енергії» Олександр Стефанків в інтерв’ю клубній прес-службі про ігрові проблеми «зелено-білих», вибори президента Асоціації міні-футболу України та виступ збірної у відборі на Євро-2014.

«Ця пауза повинна допомогти «Енергії» знову стати монолітним колективом»

- Олександр Миколайович, з яким настроєм проводите цю паузу в чемпіонаті?

- Настрій, звісно, не найкращий. Можна навіть сказати, що настрій – тривожний. Гра команди нас не тішить, турнірна таблиця свідчить про те, що у нас є проблеми. Сподівалися, що до фінішної прямої регулярного чемпіонату підійдемо із іншими показниками. Потрібно працювати, щоби подолати цю кризу. Найперше, необхідно подолати певне непорозуміння тренерського штабу та гравців. На щастя, для подолання проблем зараз є пауза. Шкода, що чотири наші виконавці перебувають поза розташуванням клубу. Вони захищатимуть честь України у складі національної команди, тому тут жодних питань не може бути. За відсутності збірників, інші «енергетики» - наставники та гравці, повинні дійти до спільного знаменника і подолати кризу. Вірю, що невдовзі «Енергія» у фізичному та психологічному стані виглядатиме краще.

- Для «Енергії» є незвичними поразки від таких команд, як ЛТК чи «Кардинал». В чому причина – суперники додали чи проблема в «зелено-білих»?

- Правильно буде говорити про обидва фактори. Суперники додали, так би мовити, «підросли». ЛТК, «Локомотив», безперечно, на сьогодні на рівних грають із будь-яким суперником, а в деяких компонентах і переважають їх. З іншого боку, «Енергія» є прагматичною командою. Результат одного матчу в регулярному чемпіонаті не вирішує долю чемпіонства. Тому, «зелено-білі» дозволяють собі розслабленість, недопрацьовують. Упевнений, коли потрібно буде, то наші хлопці зберуться і покажуть ту гру, яку від них очікують. Вони, переконаний, не слабші за ЛТК, «Ураган» чи «Локомотив». Звісно, те, що суперник «відчув запах крові», оскільки побачив, що може перемагати і нав’язувати свою боротьбу – це погано. Тим не менш, надіюся у «Фіналі восьми» Кубка України в Луганську та матчах плей-офф Екстра-ліги «енергетики» покажуть свою силу і перевершать конкурентів.

- Як гадаєте, як саме наставники та гравці можуть подолати цю кризу?

- Наставники та гравці повинні вислухати один-одного. У тренерів були свої тактичні задумки, вони хотіли трохи перебудувати гру. Але їхнє бачення не співпало із баченням деяких гравців. Мусимо відзначити, що в нашій команді грають виконавці із величезним досвідом та багажем знань. Вони мають своє бачення ігрового процесу. І для того, щоби їх переконати, не можна тиснути чи просто наказувати. Тренерський штаб повинен донести, переконати підопічних. А для цього потрібен час. Власне, ця пауза повинна допомогти «Енергії» знову стати монолітним колективом.

- Яка із невдач у цьому сезоні була для вас найбільш болючою?

- Мабуть, поразка від «Кардиналу» у Рівному. На це є свої суб’єктивні причини – не стандартний майданчик, незручний суперник, перед-матчеві інтерв’ю, які зачіпають. Після поразки знову були в’їдливі коментарі. Ось це було не приємно. Попри усе, «енергетики» добре знали суперника, його стиль гри і не повинні були програвати.

- Як гадаєте, чому в інтерв’ю суперники дозволяють собі випади на адресу «Енергії»?

- Ми є діючими чемпіонами, хорошим подразником для будь-якої команди. Навіть одна перемога над нами для багатьох команд багато чого означає. Ми повинні уникати осічок, а у випадку поразки, віддати належне супернику. Хоча, нічого страшного наразі не сталося, як кажуть курчат восени рахують.

«Перед плей-офф у нас 1-2 новобранці можуть з’явитися»

- Підсилюватися збираєтеся перед плей-офф?

- Зрозуміло, що кадри вирішують усе. Не секрет, знайти хорошого футзаліста не просто і усі найкращі кадри зосередженні у великому футболі. Навіть ті, хто не зумів себе проявити у футболі, часто є більш кваліфікованими виконавцями, чим ті, що є у міні-футболі. На жаль, сьогодні така ситуація. Ми не виключаємо, що у нас можуть з’явитися гравці, які не «заграли» у футболі, але за своїм рівнем майстерності та при незначній адаптації зможуть нам допомогти. Зараз два футболісти тренуються разом з нашою командою.

- Допомогти «Енергії» вони можуть ще у цьому сезоні чи уже в наступному?

- В цьому сезоні. Згадані виконавці ніде не були задіяні у міні-футболі упродовж сезону, є вільними агентами, а тому ми їх без проблем зможемо дозаявити. Якщо вони влаштують тренерський штаб, перед плей-офф у нас 1-2 новобранці можуть з’явитися.

- Олександр Миколайович, як «Енергія» змінилася у порівняні із початком сезону?

- Не сказав би, що «Енергія» змінилася. Люди ті ж самі, психологія переможця у них не зникла. У нас по ходу сезону змінився тренер, що не могли пройти без певних наслідків. Але по відношенню до роботи, мікроклімату у нас нічого не змінилося. Ми і надалі входимо в когорту основних претендентів на перемогу в чемпіонаті та Кубку.

- А малюнок гри не змінився?

- Тут є певні проблеми, хоча зі своїми об’єктивними причинами. Один із лідерів команди Валерій Легчанов, через проблеми зі здоров’ям, випав зі складу. Тому перша четвірка (Овсянніков – Якунін – Павленко – Легчанов), яка раніше вела за собою усю команду і багато забивала, трохи здала. По ходу сезону лідерську паличку перехопив інший квартет: Макаєв – Коваль –Бондар - Чепорнюк. Приємно було на них дивитися. Але через дискваліфікацію Коваля, у них настав спад і у нас знову не було кому забивати. Крім того, після зміни наставника, у нас почалися перебудови в захисті, які призвели до помилок. Втім, повторюю, нічого страшного, будь-який колектив переживає спади. Головне, робити правильні висновки і працювати над виправленням своїх вад.

- Кого вважаєте своїм головним конкурентом?

- «Ураган» та «Локомотив». У першу чергу, для нас не зручними є івано-франківці. Тим паче, що їхні бразильці вдало вписуються в малюнок гри команди. Дуже не простими для «Енергії» є гостьові матчі в Івано-Франківську. Тому, суперником № 1 я вважаю «Ураган». А на другому місці – «Локомотив». Зрештою, не будемо недооцінювати і четверту команду в плей-офф.

- Усі кажуть про те, що їм байдуже з якого місця виходити в плей-офф. Вам теж не важливе місце в регулярному чемпіонаті?

- Так, особливого значення не має. Четвірка буде більш-менш рівною, в плей-офф не буде явного лідера чи аутсайдера. Тому, ніхто не кривить душею, говорячи про те, що місце в регулярному чемпіонаті не є важливим, достатньо лише виходу в плей-офф.

- Якщо формат чемпіонату передбачає плей-офф, то, як ви казали, дещо втрачається вага перемоги в регулярному чемпіонаті. Вам який формат більше до вподоби – з плей-офф чи без нього?

- В ідеалі у нас мало би  бути достатня кількість команд для проведення чемпіонату у два кола й, відповідно, більш об’єктивного визначення чемпіона. Золото б здобула команда, яка з осені до весни була би найкращою. Плюсом плей-офф є напруга вирішальних матчів. А мінусом є інший аспект. Команда півроку може бути останньою, взимку набрати хороших гравців і усе змінити. Таким шляхом пішли «Ураган» та «Єнакієвець». Чемпіон повинен показувати стабільність упродовж усього сезон,  а не тільки в другій його половині. Але зважаючи на теперішню кількість команд в Екстра-лізі, плей-офф себе виправдовує.

«Основним конкурентом будуть словенці, а з турками та англійцями ми повинні розбиратися без проблем»

- Олександр Миколайович, невдовзі відбудуться вибори президента Асоціації міні-футболу України. Ви зі своєю позицією уже визначилися?

- Визначився в тому, що на сьогодні кожна людина, кожен багнет, який уболіває за наш вид спорту, є дуже цінним. Не так багато охочих, які щиро хочуть щось змінити на краще у нашому міні-футболі. Доводиться чути, що дехто йде в Асоціацію щоби вирішувати клубні інтереси, робити бізнес чи ще щось. Це не правильно. Зараз ми маємо трьох кандидатів на пост президента Асоціації, які віддані футзалу, люблять цей вид спорту і прагнуть до його прогресу. Впевнений, ці люди повинні зустрітися, поспілкуватися, знайти компроміси і працювати на благо футзалу єдиною командою. Якісь чвари чи особистістні протистояння нікому не потрібні. Потрібно провести звітно-виборчу конференцію, визначитися хто і за що відповідає та рухатися далі.

- Зі створенням Екстра-ліги важливість посади керівника Асоціації у житті професійних клубів нівелювалася?

- Не дуже нівелювалася. Без Асоціації жодних кардинальних кроків Екстра-ліга робити не може. Це дуже важлива організація для професійних клубів. Без неї буде важко аматорському та дитячому футзалу. Спільними зусиллями ми повинні розвивати цей вид спорту.

- Уболівальники нарікають на те, що «Енергія» часто домашні матчі проводить в середині робочого дня. Не можна так зробити, що якщо не вдається гру влаштувати у вихідний день, то, принаймні, провести її ближче до кінця робочого дня?

- Для нас це болюче питання. Ми прекрасно розуміємо, що граємо заради уболівальників. Повірте, нам дуже приємно, коли зал повністю заповнений. Будемо усе робити, аби на наших іграх було якнайбільше уболівальників. Але питання формування календаря належить до компетенції Екстра-ліги. Якщо матч запланований у вихідний, то жодних проблем у тому, що він розпочнеться посеред дня не має. Якщо гра має відбутися у робочий день, то провести її увечері для нас проблематично. Ми тренуємося в день, в інший час провести заняття не можемо, оскільки увечері займаються баскетболісти. Але це питання обов’язково вирішуватимемо. Хочемо грати по вихідних. Якщо ж у будень, то спробуємо підшукати варіант, який би усіх влаштував – уболівальників, «Енергію», наших суперників.

- А переносів турів можна якось уникнути?

- З року в рік про це говоримо. Кожен говорить про те, що календар повинен бут ритмічним, паузи в чемпіонаті повинні бути заздалегідь передбаченими. Здавалося, усе логічною. Але постійно зіштовхуємося з якимось проблемами. Ось і зараз ми вважали, що 24-й тур можна було б не переносити. Але новий тренер збірної попросив більше часу на підготовку до відбору на Євро-2014. Ми пішли на зустріч. Хоча це і створило клубам певні проблеми, паузу ж потрібно чимось заповнити. Сподіваємося, що при новому керівництву Асоціації таких несподіваних переносів не буде.                                 

- Останнє питання стосується збірної. Чого очікуєте від «синьо-жовтих» і як оціните їхні шанси на вирішення завдання у відбірному турнірі?

- Очікую, звісно, перемог. Ми звикли до того, що на попередніх етапах наша збірна завжди є фаворитом. Ми при жеребкуванні є сіяною командою і, як правило, нам потрапляють у кваліфікації не найсильніші суперники. На Євро-2014 будемо пробиватися через Туреччину. Господарі міні-турніру вирішили провести відбірні ігри у високогір’ї, далеко від цивілізації. Велися розмови про те, щоби відео-оператор «Енергії» поїхав зі збірною і зняв матчі. Але потім з’ясувалося, що там не має інтернету, а тому відео-онлайн ігор забезпечити не реально. Таке враження, що турки дуже серйозно налаштовані і усе роблять для того, щоб пройти відбір. Але за потенціалом, думаю ніхто не сумнівається, наша збірна є сильнішою за усіх своїх суперників. Основним конкурентом будуть словенці, а з турками та англійцями ми повинні розбиратися без проблем. Тим паче, що зараз у нашій національній команді не погана атмосфера, усі хлопці прагнуть себе проявити, в тренерського штабу також є серйозні амбіції. Тож, будемо уболівати і переживати за своїх. 

ИСТОЧНИК: http://www.energia.lviv.ua/news/intervju/791-stefankiv-energija-sche-pokazhe-svoju-sylu-i-perevershyt-usih-konkurentiv.html        

Просмотров: 663 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz