Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2012 » Май » 30 » Олександр БУБЕН: "ПРЕДСТАВНИКИ АМФУ УНИКАЮТЬ УЧАСТІ В РОБОЧІЙ ГРУПІ"
00:05
Олександр БУБЕН: "ПРЕДСТАВНИКИ АМФУ УНИКАЮТЬ УЧАСТІ В РОБОЧІЙ ГРУПІ"
Проаналізуйте перший рік роботи Екстра-Ліги. Які плюси та мінуси Ви бачите, як президент клубу? І в чому відмінність від чемпіонату, який раніше проводила Асоціація міні-футболу України?
Так, звісно, є і переваги, і недоліки. До плюсів можна віднести те, що протягом всього чемпіонату, не зважаючи на деякі форс-мажорні обставини (нагадаю, що з певних причин команда "Моноліт" знялася з розіграшу чемпіонату України), не було тасувань ігор самого чемпіонату, тобто календар був стабільний. Усі команди заздалегідь знали - коли і де проводять свої матчі, а коли і були невеличкі корегування, то вони вирішувалися на протязі місяця, а не переносилися невідомо куди, в кінець календаря скажімо, чи просто на кілька місяців вперед. Такого не було.

Але головне, що немає упередженого ставлення до окремих клубів, як було раніше , існує лише загальний рівень ставлення адміністрації Екстра-Ліги до усіх клубів-учасників. Про що всі говорять, і я хочу закцентувати, що всі учасники Екстра-Ліги, які беруть участь в зборах, що відбувалися неодноразово на протягом цього сезону, чітко розуміють, куди йдуть, на що витрачаються кошти Екстра-Ліги. Цієї інформації ми раніше не отримували від Асоціації міні-футболу України, а зараз ми бачимо кожну копійку і можемо попросити підтверджуючі документи, чи просто задати питання президентові Екстра-Ліги. І що найголовніше – отримати конкретну відповідь.

Ще важливою перевагою можна вважати повне інформування президентів, чи то адміністрації клубів про стан справ, незалежно від того чи про негативні аспекти, чи про досягнення. Тобто існує система інформування про те, що відбувається у Екстра-Лізі. Раніше ми не були в курсі, що відбувається в Асоціації. На рівні перших осіб "ЕЛ" було налагоджено нормальні робочі стосунки Екстра-Ліги зі "старшим братом" - Федерацією Футболу України. Це посприяло тому, що менеджери ФФУ зосередили свою увагу на такому виді спорту як міні-футбол. Відбувалися відкриті засідання, круглі столи, це дозволило представникам ФФУ побачити реальний стан футзалу, - якщо раніше вони думали, що міні-футбол в Україні розвивається без проблем, бо є люди, які цим займаються, то зараз для них відкрилася реальна ситуація, що, можливо, через відсутність співпраці з ФФУ, футзал і котився вниз.



З приємністю можу згадати зустріч з суддівським корпусом менеджмента нашого клубу та тренерського складу. Не пригадаю, щоб щось подібне було за АМФУ, коли зібраний матеріал було проаналізовано, суддями пояснено чому такі рішення приймалися під час конкретних матчів, де вони помилялися, таким чином у стосунках тренерів та суддів можна було знайти порозуміння, чітко засвідчитися в причинах чому приймалися такі рішення.

Мінуси також були. Без цього ніяк, бо не існує ідеальних організацій. Тому на них не просто треба звертати увагу, а й виправляти і удосконалювати. Основний "мінус", мабуть, це те, що представникам деяких команд-засновників Екстра-Ліги не вдалося поставити інтереси Ліги вище за інтереси клубу. Тому приймаючи певні рішення чи висвітлюючи конкретні ситуації на загальних зборах Екстра-Ліги, вони забували про і'мя створеної організації, поставивши пріоритет власним інтересам. Це зокрема стосується ситуації з затвердженням президента Екстра-Ліги, якого ми залучили, бо не було одностайної підтримки кандидатури Мельничука С. З., який розробив всю документацію і почав працювати. Тому не обійшлося без емоційних переконувань. На Загальних Зборах не були присутні окремі президенти клубів, - зокрема президента луганського ЛТК, який чимало коштів та здоров'я вкладає в розвиток футзалу. По деяких причинах ним було проігнороване важливе засідання.

Очевидним мінусом також є низька фінансова дисципліна деяких клубів перед "Екстра-Лігою". Але головним і найбільшим – це є конфлікт між АМФУ та Екстра-Лігою, і з якого, я б сказав, що ми не вийшли, а й який до кінця сезону лише загострився. Я не буду аналізувати, але скажу, що цей конфлікт існує, і це погано не лише для Екстра-Ліги, а й для розвитку футзалу в Україні.



- 15 травня Робоча група оприлюднила пропозиції щодо проведення наступного чемпіонату України сезону 2012/13 рр. Якою тут була позиція "Урагану" і знайшли ви спільну мову з представниками інших клубів, в тому числі і Першої ліги?
Насправді, робота була побудована так, що були створені центри генерації пропозицій. Зокрема – так званий "донецький центр", який збирав пропозиції від Сходу, і формував одну загальну пропозицію від команд першої ліги східної зони, а від Заходу - аналогічну роботу виконував представник хмельницького клубу "Спортлідер +". Зацікавлені клуби подавали свої пропозиції, зокрема і "Ураган" також. У затверджені терміни були подані ідеї та бачення чемпіонату наступного сезону, і направлені до Екстра-ліги. На базі цього було проведено обговорення, узагальнення менеджерами ЕЛ, і подане у інформаційне поле ті напрацювання, які були розміщені на офіційному сайті Екстра-Ліги, і на що наступного дня так з ревністю відреагували в АМФУ.

На сьогоднішній день є вже на 90% збалансована пропозиція. І єдині, хто відсторонюється, не погоджує і взагалі уникає участі в Робочій групі, - це власне представники АМФУ, зокрема і Геннадій Анатолійович Лисенчук, який є співголовою цієї групі, та інші менеджери Асоціації, яких залучили до роботи. Це власне і є наслідком конфлікту, що гальмує процеси в українському футзалі. 15 травня були оприлюднені пропозиції Робочої групи, і ми чекаємо на їхнє обговорення.



- Наступного дня АМФУ пригрозило виключити Екстра-лігу зі складу колективних членів цієї асоціації. Причому, як виявилось, відповідне рішення Виконком АМФУ виніс ще 4 травня... Як розгорнеться ситуація надалі?
- Нічого позитивного в цьому рішенні я не бачу. Тому в мене одразу виникає звернення до АМФУ, як від президента клубу - навіщо робити якісь дії, які не несуть в собі конструктиву? Це перше. Далі є декілька можливих сценаріїв розгортання цієї ситуації. Але те, у чому я впевнений, що ніхто не буде робити крок назад, до повернення способу проведення чемпіонату під егідою АМФУ. Це вже пройдений етап, а зараз, нехай із невеликим досвідом проведення чемпіонату України, у перший рік існування Екстра-Ліги, вже є позитивні результати - ті плюси, які я називав.

Було і буде протистояння, будуть намагання представників клубів-членів Екстра-Ліги відстояти ту організацію, яку вони заснували, і єдиним арбітром, який це питання може врегулювати, є представник ФФУ – куратор, який займається питанням футзалу. Маю надію, що найближчим часом у ході трьохсторонньої зустрічі – представників ФФУ, АМФУ та Екстра-Ліги, і вони повинні хоча б на деякий час встановити мирову, і ми будемо готувати проект наступного чемпіонату України.



- Які наступні кроки Робочої групи? Чи вже зараз є якійсь конкретні рішення щодо наступного сезону?
- Як ви напевне знаєте, 24 травня у Києві відбулась робоча нарада під головуванням віце-президента ФФУ Анатолія Біденка за участі президента Екстра-Ліги Степана Мельничука та президента АМФУ Геннадія Лисенчука. Домовилися провести розширену нараду Робочої групи 3 червня в Івано-Франківську - під час проведення "Фіналу чотирьох" Кубку України. До її участі запрошені президенти футзальних клубів Екстра-ліги та Першої ліги. Ми повинні оформити протокольне рішення і донести до учасників модель проведення чемпіонату України 2012/2013 рр. Я очікую, що більшість рішень буде прийнято саме в неділю, 3-го червня. До фіналу маємо ще час, щоб зорганізувати цей процес.



- Цікавою є ваша думка щодо оприлюдених Робочою групою пропозицій з проведення наступного чемпіонату України. Розкажіть детальніше про це.
- Давайте по-порядку. Щодо арбітражу матчу та об'єднання функцій інспектора та делегата. Перше, що хотілося б зазначити, що ми переходимо в економ-режим проведення чемпіонату. І думаю, всім зрозуміло, чим викликаний такий тимчасовий, на мою думку, режим. Прискіпливо будуть розглядатися всі витрати на процеси в проведенні чемпіонату. Якщо на 100% АМФУ не буде обґрунтована необхідність і інспекторів, і делегатів, то таке рішення не буде прийнято. Якщо говорити про наш клуб, то наша позиція в підтримку об'єднання цієї функції на даному етапі. Також для оптимізації потрібно визначити оптимальну кількість інспекторів, відштовхуючись від кількості ігор та територіального розташування відносно міст проведення ігор, щоб врегулювати відносини та бюджети.

Щодо оптимізації кількості арбітрів тут також є мудра пропозиція, адже за покращення якості арбітражу представники клубів будуть усіма руками "за". Головне - знайти механізм, як це досягнути. Чи не найосновнішим це зберігати, а в майбутньому підвищувати платню арбітрам. Поетапна оплата внесків є в пропозиціях і від нашого клубу, коли частина коштів сплачується на першому етапі, це виходячи із тих витрат, які нестиме Екстра-Ліга на першому етапі чемпіонату, а друга частина – внески перед плей-офф. Претензій щодо суми внесків з боку НФК "Ураган" немає жодних, все в розумних межах, і, думаю, під силу вони будуть і командам першої ліги, які виявлять бажання долучитися до Екстра-Ліги.



Для більшості клубів є важливим пунктом легалізація витрат на арбітраж. Скажімо тур відбувся, якась структура, наприклад Екстра-Ліга, безготівковим розрахунком перерахувала кошти суддівській структурі, чи арбітрам, які можуть оформитися як підприємці, і ті б в свою чергу розрахувалися з конкретними суддями, призначеними на матч. От такого плану механізм можна втілити у життя і цим необхідно користуватися. І так мабуть було б правильно - відділити арбітраж від Екстра-Ліги та АМФУ, зробити його більше незалежним.

Варіант із зональним принципом проведення змагань ми повністю підтримуємо, бо він покликаний по причині залучення команд першої ліги, щоб зменшити для них досить суттєві витрати на переїзд. Тому проводити перший етап у зонах - це розумно, єдине, що хотілося б, щоб у східній на західній зонах була однакова кількість учасників, наприклад по 8 команд. Потім стадія плей-офф, а команди, які не пройдуть у другий етап, щоб розіграли, наприклад, Кубок ліги. Головне, щоб була спортивна мотивація, крім того, щоб якимось чином заповнювати вільний час в календарі з березня по травень. Залишилося лише додумати гарну ідею, чим ці команди зацікавити.



Також хотілося б, щоб матеріально-технічне забезпечення залів і покриття майданчиків усіх клубів відповідало нормам, щоб приймати матчі Екстра-ліги. Наразі також важливим є забезпечення інтернет-трансляцій матчів, адже на пропаганді чи піарі цього виду спорту не варто економити. Клубам у залах потрібно встановити якісний інтернет, щоб кожен охочий глядач, де б він не знаходився, міг у хорошій якості дивитися, як розвиваються події в матчі. І безумовно в кожного клубу повинен бути повноцінний інтернет-сайт, де не лише б містилася основна інформація про команду, її історія, фотографії гравців, тренерського штабу та адміністрації, але й були актуальні новини, інтерв'ю, відеоогляди тощо.

Підсумовуючи все сказане, хочу поділитися думками, що з часом, ті люди, які поглинені зараз конфліктом щодо продовження існування Екстра Ліги, знайдуть свої інтереси і будуть далі працювати кожен над своїми справами і, сподіваюсь, на користь українському футзалу. І ті, хто вкладають гроші у розвиток професійного футзалу, маю надію, будуть спостерігати за прогресом цього виду спорту, і його підтримці не лише на рівні ФФУ, а й на рівні місцевих громад. Всім бажаю з оптимізмом дивитися у майбутнє, бо без цього немає сенсу займатися нашою улюбленою справою.

ИСТОЧНИК: www.uragan.if.ua
Просмотров: 553 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz