Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2011 » Март » 28 » Олександр БУБЕН: "ОРГАНІЗАЦІЯ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ Є НЕЗАДОВІЛЬНОЮ
15:49
Олександр БУБЕН: "ОРГАНІЗАЦІЯ ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ Є НЕЗАДОВІЛЬНОЮ
Минулого тижня у столичному Будинку футболу відбулося засідання Ради Асоціації міні-футболу України, на якому був присутній віце-президент АМФУ, президент НФК "Ураган" Олександр БУБЕН.

Керманич івано-франківського клубу поділився своїми враженнями від неофіційної зустрічі президентів українських клубів, що відбулася у Харкові під час кваліфікаційного раунду ЄВРО-2012, а також висловив власні думки щодо організації проведення змагань у вищій лізі та подальшого розвитку міні-футболу в Україні.

- Олександре Олександровичу, не секрет, що Ви були на матчах збірної України в межах відбіркового раунду ЄВРО-2012 з футзалу, що проходив у Харкові. Розкажіть про свої враження від організації змагань. Поділіться своїми думками стосовно гри збірної України. Також хотілося б дізнатися Вашу думку про виступ "ураганівців".
- Я мав змогу відвідати матчі української команди проти збірних Бельгії та Туреччини. Що стосується моїх вражень з приводу організації, то були помітні певні недоліки. Палацу спорту - гарна комфортна споруда, яка на сто відсотків була готова до прийому змагань такого рівня. Лише не було відчуття того, що Харків відзначає свято футзалу. Вболівальники просто не знали про цю подію, адже ні анонсів, ні реклами по телебаченню не було. А напівпусті трибуни Палацу спорту під час матчів навіть української національної збірної лише підтвердили про рівень організації заходу. Хотілося б, звичайно, щоби під час таких подій було більше атрибутики, предметів, які супроводжують і повністю відображають спортивну подію державного рівня.

Що стосується власне участі "ураганівців" у складі збірної, то на сто відсотків я задоволений виступом Сергія Чепорнюка. Він відіграв стабільно і, що не менш важливо, результативно. На мою думку, Сергій один з кращих у грі "гол плюс пас". Хотілося б побажати, щоби цей гравець із такою ж стабільністю захищав кольори нашого клубу.

Щодо Петра Шотурми, було видно, що під час гри на майданчику йому ніяк не вдавалося впоратися з хвилюванням. Знаючи технічні можливості цього гравця, хотілося би бачити від нього більше ініціативності, швидких самостійних рішень, тим більше що рівень суперника дозволяв це робити. Взагалі вважається, що Шотурма - гравець з незворушно спокійним характером, тому мене здивувало, що йому не вдавалося подолати хвилювання під час дебютного виходу в офіційних матчах за збірну України. Маю надію, що Петро усе переосмислить, матиме більше часу та бажання ретельно й прискіпливо переглянути матчі збірної за його участі. Власні висновки дозволять молодому талановитому гравцю й надалі стабільно займати місце в основному складі національної команди.

Варто також відзначити наших гравців Біро Жаде та Сержао, які захищали кольори національної збірної Азербайджану. Мої враження - наші бразильці відпрацювали максимально ефективно та позитивно, проводячи більшість ігрового часу на майданчику, забиваючи голи в кожному матчі. Я задоволений, як вони виступили в лавах збірної, і хотів би побажати, щоби цей їхній емоційний підйом продовжувався під час власне української першості й дав би результат вже наприкінці сезону.


- Продовжимо тему "ураганівських" бразильців. Одразу після виступів Біро Жаде та Сержао в азербайджанській пресі з'явилася інформація про те, що керівництво тамтешньої збірної зацікавлене в поверненні цих гравців. Як ви ставитеся до цього і чи є вже якісь думки стосовно того, чи гратимуть в нашій команді ці гравці наступного сезону?
- Я задоволений рівнем їх професійного ставлення до справи, критичної самооцінки їх стану і роботою над покращенням рівня майстерності. Вони досить позитивні люди, відповідальні, що не менш важливо, технічно підковані, оснащені на досить високому рівні. Нехай Господь Бог оберігає їх від травм, а вони своєю грою доводять, що вони є стабільними гравцями основи "Урагану", цікаві вболівальникам і, відповідно, керівництву клубу. Сьогодні можу констатувати, що все рухається в запланованому раніше напрямку.

А говорити про те, чи залишаться бразильські легіонери Сержао, Біро Жаде та Ренатіньо в складі нашої команди чи ні, можна буде тоді, коли ми пройдемо більшу частину плей-офф. Але якщо вони будуть залишатися на такому рівні, будуть ефективно і результативно захищати кольори нашого клубу, як, наприклад, у півфінальній частині Кубку України у грі проти "Енергії-Тайм", то я переконаний, що клуб буде зацікавлений продовжувати з ними контракти й надалі.

- Планувалося, що у Харкові відбудеться неофіційна зустріч президентів українських клубів. Про що вдалося домовитися? Ви, як віце-президент АМФУ, якось можете вплинути на ситуацію, що відбувається в українському міні-футболі? Чого чекати у майбутньому: якою буде серія плей-офф, майбутній сезон тощо.
- Так, зустріч дійсно відбулася у перерві матчу збірних України та Туреччини. На ній були присутні керівники харківського "Моноліту", "Локомотиву", львівської "Енергії-Тайм", івано-франківського "Урагану", рівненського "Кардиналу", представник одеської команди, що виступає в Першій лізі. На порядку денному було ряд питань, в яких досягнуто консенсусу, при цьому кожен мав змогу висловити своє бачення з усіх питань.

Якщо розглядати питання щодо внесення змін до діючого регламенту чемпіонату України в період плей-офф, то нам би хотілося, щоби зберігався спортивний принцип цих змагань. Наприклад, важливим було питання виїзних та домашніх матчів плей-офф. За регламентом, команда, яка посіла вище місце в турнірній таблиці, починає гру з двох виїзних матчів, що, на мою думку, також не відповідає цьому принципу. Було б правильно, щоби команда, яка знаходиться на вищій позиції, розпочинала свою участь в серії плей-офф з двох ігор вдома, а потім змагалася на виїзді. Це було б підтвердженням принципу: хто посідає лідируючі позиції, той повинен знаходитися в комфортніших умовах, тобто більше ігор проводити на своєму майданчику.

Друге питання стосувалося того, що робити, аби не ламати цю сітку. Я підтримую ідею, що необхідно долучити дев'яту команду до участі у плей-офф. Вже прогнозовано восьме місце займає "Шахтар", який відмовився від участі в чемпіонаті. Він і залишиться на восьмій позиції, але не братиме участі в матчах плей-офф. Тому розумно було б дати можливість чи ЛТК, чи ПФС, тобто команді, яка практично не зможе зайняти восьме місце, але посяде дев'яту сходинку в чемпіонаті, зіграти матчі плей-офф. Тут думки розподілилися, але позицію "Урагану" я висловив.


Також важливою темою зустрічі було питання створення Прем'єр-ліги. Я переконаний, що така ліга потрібна, а також створення структури, яка б керувала організацією саме чемпіонату України серед професійних команд, щоби вивести цю структури з-під прямого підпорядкування Асоціації футзалу. З кожним роком все більше й більше коштів власниками клубів, спонсорами вкладається саме в розвиток професійного футзалу, в розвиток своїх команд, інфраструктури клубів. Думаю, було б правильно, щоби керівники професійних клубів могли впливати на керівний орган структури, яка організовує і проводить цей чемпіонат.

На мою думку головна задача Асоціації повинна мати два напрямки: перший - масово розвивати футзал, залучаючи школярів, розвивати дитячо-юнацький, ветеранський, аматорський футзал; другий напрямок - опікуватися збірною України, організовувати збори, залучати кращих тренерів і гравців до лав національної збірної. Таким шляхом пішли у великому футболі, баскетболі та інших видах спорту, що, безумовно, дає позитивний результат.

А що стосується професійної футзальної ліги, то вона повинна існувати і керувати нею повинні ті особи, які обираються представниками тих клубів, які професійно грають у футзал. На мою думку, така ситуація була б природною і логічною. Сьогодні ця ідея поки що не сприймається керівництвом Асоціації футзалу, але я думаю, що найближчим часом вона знайде вирішення. Мої пропозиції з цього приводу наступні: у першу чергу все ж таки дати оцінку нинішній ситуації щодо організації чемпіонату України саме в Вищій лізі, а вона заслуговує на "незадовільно" і потребує окремого "розбору польотів". Потрібно проаналізувати, з чим це пов'язано і чому трапляються такі несподіванки, що знімаються чемпіони, титуловані клуби: хто на знак протесту, хто через фінансові санкції, а потім асоціація ще наздоганяючи когось, забороняє президенту рік долучатися до футзалу. Я думаю, така робота заслуговує оцінки активної частини футзальної громади, а саме президентів професійних футзальних клубів.

Для цього, вважаю, потрібно провести спільне засідання, як-то кажуть, "без краваток" за участю керівництва Асоціації, представників Федерації футболу України, представників, можливо, профільного Міністерства і президентів клубів. На такій зустрічі можна було б розробити план розвитку професійної ліги, яка займалася б організацією змагань, починаючи з Вищої ліги та надалі продовживши роботу в першій лізі. З цього питання у президентів не було одностайного рішення, тому що багатьом керівникам клубів не хочеться йти на пряму конфронтацію з Асоціацією, але таких стає щоразу менше, а незадоволених станом справ - все більше. Адже не розв'язавши цю проблему, ми й надалі не будемо мати прогресу в професійному футзалі, а в людей, які раніше активно долучалися до фінансування міні-футболу, будуть опускатися руки та вони шукатимуть себе в іншому виді спорту.

Останнє питання зустрічі стосувалося накладення дисциплінарних санкцій на колишнього президента львівського "Тайму" Романа Кедика. Але оскільки пан Роман не був присутній на засіданні, висловлювати думки та вносити пропозиції було беззмістовно. Щодо мене, всі клуби повинні чітко оцінювати свої можливості, в тому числі й фінансові. Не потрібно розпочинати справу, якщо не можеш довести її логічного завершення.


- Минулого тижня, 22 березня, відбулося засідання Ради Асоціації міні-футболу України. Які питання розглядалися і що, на вашу думку, було найцікавішим у порядку денному?
- Мене зацікавила тема пропаганди жіночого футзалу, що якраз досить вдало вписується в загальну стратегію розвитку світового футзалу на шляху визнання цього виду спорту олімпійським.

Досить активно піднімалося питання роботи комітету аматорського міні-футболу. На засіданні чітко роз'яснили юридичне питання, що стосувалося неможливості гравців-професіоналів брати участь в аматорських чемпіонатах. Для контролю було запропоновано створити електронну базу даних гравців і, я вважаю, це правильний шлях вирішення питання.

Цікавою була спроба Валентина Загоруйка щодо підняття питання зміни формату і статусу команд І ліги в першості України. На сьогодні, за інформацією пана Загоруйка, не всі команди першої ліги відповідають визначенню УЄФА як професійного клубу. Тому було запропоновано першу лігу зробити аматорською. Пропозиція не була підтримана представниками Ради. А це знову підтверджує, що, не дивлячись на те, що асоціація існує вже майже 20 років, ми ще й досі знаходимося на початку розвитку футзалу саме як професійного виду спорту. Якщо в плані популярності, залученні громади, дітей, спостерігається прогрес, то в питання професійного ставлення до розвитку футзалу в нас є певні відставання.

Хотілося б, щоби зацікавленість до українського футзалу зростала, відчувався прогрес, чітка мета з боку керівників йти вперед та піднімати національний футзал на високий та професійний рівень.

Розмовляла Олена ЯРЕМЧУК, прес-служба НФК "Ураган".
Просмотров: 556 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz