Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2011 » Январь » 27 » ФУТЗАЛЬНИЙ "БЕСПРЄДЄЛ
20:12
ФУТЗАЛЬНИЙ "БЕСПРЄДЄЛ
Нинішній футзальний сезон серед команд Вищої ліги вже зараз може увійти в історію як найскандальніший з-поміж усіх попередніх чемпіонатів України.

Неоднозначна ситуація довкола учасників "фінальної шістки" минулого сезону (якщо пригадуєте, навесні "Єнакієвець" замінив львівський ТВД, довівши свою правоту у вищих спортивних інстанціях) може здатися лише "квіточками" порівняно з цьогорічними "ягідками". Судіть самі: у сезоні 2010-2011 рр. рішення Асоціації міні-футболу України є, м'яко кажучи, непослідовними й неоднозначними.

Цих вихідних визначиться володар Кубку України 2010-2011 з футзалу. Вирішальні матчі турніру прийматиме Запоріжжя. Серед претендентів на почесний трофей - і наш "Ураган". Щоправда, у "Фіналі чотирьох", який цього сезону запроваджений вперше в історії, змагатимуться лише три команди.

Серед них не буде багаторічного флагмана українського міні-футболу - донецького "Шахтаря". І це, можливо, ще не остаточна крапка у тих протиріччях, які виникають з подачі АМФУ. Спробуємо простежити за перипетіями незрозумілих дій очільників вітчизняного "міні".

Скандал №1. 02.09.2010
НЕСПОДІВАНЕ РІШЕННЯ "КОНТИНГЕНТУ"
За два дні до старту 18-го чемпіонату України житомирський "Контингент" сповістив, що припиняє свої виступи у Вищій лізі, хоча за місяць до цього, коли погоджували структуру чемпіонату (два кола плюс плей-оф), представники поліського клубу були на засіданні АМФУ. Причина банальна - фінанси… Відтак у новому чемпіонаті стартували 11 команд. В результаті через непарну кількість учасників один із вищолігових колективів кожного туру був вільним від гри.


Скандал №2. 16.12.2010
КУБОК УКРАЇНИ ЗАЛИШИВСЯ БЕЗ СВОГО ВОЛОДАРЯ
Чинний володар Кубка України з міні-футболу, львівський "Тайм", оголосив про припинення своєї боротьби за почесний трофей, залишивши розіграш на стадії чвертьфіналу. Це рішення стало доволі несподіваним. Однак, як вже невдовзі з'ясувалося, чемпіон двох останніх років вже тоді дихав на ладан.

Причому інформація про це просочилася в ЗМІ цілком випадково, коли наставник "Тайму" Станіслав Гончаренко дав свій відвертий коментар виданню "Известия". Таким чином, команда "Кардинал-Рівне", яка мала зіграти з "Таймом" у чвертьфіналі, достроково вийшла до півфіналу Кубку України і без боротьби стала першим учасником "Фіналу чотирьох".

Скандал №3. 20.12.2010
ЗАПОРІЖЖЯ ПРИЙМАТИМЕ "ФІНАЛ ЧОТИРЬОХ"
На вищезгаданому засіданні АМФУ, датованому ще 22 липня 2010 року, було прийняте рішення, що матчі "Фіналу чотирьох" Кубку України "відбудуться на майданчику одного з півфіналістів". Відповідно, вирішальні кубкові баталії могли прийняти у себе Івано-Франківськ або Львів.

Тож доволі несподіваним було рішення Асоціації про те, що вирішальні матчі Кубку України таки пройдуть у… Запоріжжі, яке за останні кілька років взагалі не представлене жодною командою ані Вищої, ані Першої ліги! Більше того, якось дивно з чинного Регламенту просто зник пункт про господаря "Фіналу чотирьох" (той, що закріплював домашній майданчик за одним з учасників півфіналу).

Скандал №4. 04.01.2011
ОБ'ЄДНАННЯ ЛЬВІВСЬКИХ "ЕНЕРГІЇ" З "ТАЙМОМ"
Одразу після початку нового року актуальною стала тема про об'єднання двох львівських команд - "Енергії" і "Тайму". Причому про подальшу долю останнього як одного з учасників чемпіонату України нічого конкретного не було відомо. Зокрема, президент "таймівців" Роман Кедик зазначив, що його команда таки зіграє половину матчів у першості своїм молодіжним складом (цікаво, що дублюючої команди у "Тайму" ніколи не було). Після того, як об'єднана команда під назвою "Енергія-Тайм" зіграла свій перший матч, в якому поступилася на виїзді "Урагану" (0:1), подальша доля дворазового чемпіона України зависла в повітрі…


Скандал №5. 17.01.2011
"ТАЙМ" ЗНЯТИЙ З ЧЕМПІОНАТУ УКРАЇНИ
17 січня на сайті Асоціації з'явилася інформація про те, що "Тайм" (Львів) виключається зі змагань чемпіонату України, а футболістам надається статус "вільних агентів". Рішенням Виконкому АМФУ вносяться зміни до турнірної таблиці, через те, що команда провела менше половини матчів. Як це рішення вплинуло на турнірну ситуацію у Вищій лізі (через зняття львів'ян з чемпіонату всі поєдинки за їх участю анульовано, "Ураган" автоматично стає лідером першості), не було відомо більше тижня.

І тільки у вівторок вранці, 25 січня, на офіційному сайті "Урагану" з'явилася оновлена турнірна таблиця, де з урахуванням відмінусованих очок "Тайму", лідером ставала команда з Івано-Франківська. Водночас, на сайті ФФУ інформація про оновлений табель рангів з'явилась того ж дня, але ввечері.



Скандал №6. 21.01.2011
ДОНЕЦЬКИЙ "ШАХТАР" ПРИПИНЯЄ ІСНУВАННЯ

Як грім серед ясного неба, минулої п'ятниці пролунало повідомлення про зникнення з міні-футбольної карти України багаторічного лідера Вищої ліги - МФК "Шахтар". Цікаво, що таку невтішну звістку розповсюдили інтернет-сайти, які про футзал, зазвичай, не пишуть. І сам головний тренер "гірників" Ігор Москвичов підтвердив цю інформацію.

Ситуація навколо "Шахтаря" довго була невизначена, адже остання інформація на офіційному сайті донецького клубу датована ще 19 січня. Втім, немає жодних сумнівів, що це просто формальність (26 січня по обіді з'явилась офіційна заява керівництва МФК "Шахтар"). Відтак нинішній чемпіонат України побив усі рекорди, мало не за півсезону втративши одразу три клуби. Серед яких - чемпіон та віце-чемпіон країни минулого року!

Скандал №7. 29-30.01.2011
"ФІНАЛ ЧОТИРЬОХ" - НА ТРЬОХ
У зв'язку з припиненням існування донецького "Шахтаря" - одного з учасників "Фіналу чотирьох" Кубку України, склалася доволі неоднозначна ситуація, за якої три команди будуть боротися за почесний трофей, причому суперник "гірників", рівненський "Кардинал", за логікою, автоматично потрапив до фіналу.

Цікаво, що у півфінал "кардиналівці" також пройшли без жодних зусиль, адже їхній суперник, "Тайм", так само знявся з кубкового розіграшу. Відтак фіналісти турніру будуть абсолютно не в рівних умовах. А що буде, якщо переможець пари "Енергія-Тайм" - "Ураган" ввечері теж несподівано "зніметься" з Кубку, тоді почесний трофей одразу поїде до Рівного?

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ
За останніх чотири місяці не було дано жодного інтерв'ю чи коментаря від президента Асоціації міні-футболу України Геннадія Лисенчука про ситуацію довкола чемпіонату чи Кубку України. Виходить, все у нас гаразд!

Натомість, Геннадій Анатолійович, будучи ще й головним тренером усіх футзальних збірних України, з радістю коментував нещодавні перемоги національної команди над молдованами і поляками у товариських матчах. Ситуація ж з українським футзалом видається якщо не критичною, то, відверто кажучи, невтішною. І судячи з кількості скандалів, яких з кожним днем стає більше, перспектив на світле майбутнє цього виду спорту стає все менше.

Коментар "ГК"
Євген ГЕЛЛЕР, екс-президент МФК "Шахтар", а нині президент ФК "Зоря":
- На рішення про те, щоб припинити фінансування МФК "Шахтар", вплинула бездіяльність Асоціації міні-футболу України. Протягом 8 років Асоціація розповідала про те, що міні-футбол визнають Олімпійським видом спорту. Але АМФУ не було зроблено жодного кроку для того, щоб цей вид спорту став олімпійським.

Я чув багато обіцянок про те, що міні-футбол буде займати лідерські позиції, але слова, на жаль, так і залишилися словами. Кілька років тому у нас з'явився пляжний футбол, і у них зараз і трансляції, і спонсори, і підтримка. А що у міні-футболу? Ще раз підкреслю, що мені дуже нелегко далося це рішення, та й взагалі на цю тему розмовляти дуже важко (zarya-lugansk.com).

До теми…
ЧЕМПІОНИ ВІДХОДЯТЬ У НЕБУТТЯ
Припинення існування чинного чемпіона України львівського "Тайму" і віце-чемпіона минулого сезону - донецького "Шахтаря" стало продовженням невтішної тенденції останніх років, через які зникло чимало міні-футбольних клубів. Раніше така доля спіткала запорізьку "Надію", дніпропетровський "Механізатор", одеський "Локомотив" (зараз відроджений у Першій лізі), київські "Уніспорт-Будстар" та "Інтеркас". З восьми клубів, які ставали чемпіонами України, залишилась лише львівська "Енергія", а інші будуть жити тільки в пам'яті вболівальників.

Тарас ЛЮТИЙ, газета "Галицький кореспондент".

ИСТОЧНИК: www.uragan.if.ua
Просмотров: 605 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz