Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2011 » Июнь » 7 » "БРАЗИЛЬЦІ - ЗАПОРУКА УСПІХУ В БУДЬ-ЯКОМУ ФУТБОЛІ"
17:51
"БРАЗИЛЬЦІ - ЗАПОРУКА УСПІХУ В БУДЬ-ЯКОМУ ФУТБОЛІ"
Івано-франківський "Ураган" в драматичній фінальній серії з п'яти матчів вперше завоював звання чемпіона України з футзалу. Як змінилася ця гра в нашій країні за останні 20 років, чому бразильці є запорукою успіху і чому варто вчитися у них, розповів в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту "Известий в Украине" Роберто Моралесу головний тренер "Урагану" Сергій Гупаленко.

ЗОРЯНІ ДЕВ'ЯНОСТІ
- Ця перемога в чемпіонаті - ваш перший тренерський трофей. Як ви оцінюєте свій шлях до нього?
- Цей шлях розпочався в березні 2008 року, коли я з гравця "Урагану" відразу став граючим тренером. Ці три роки стали для мене дуже довгими і неймовірно важкими. Ми всі витримали випробування, команда багато чого пережила за цей період, гравці і тренери притиралися один до одного, знаходили порозуміння. Хочу подякувати і привітати команду, президента клубу, фан-клуб і наші сім'ї. Шлях до перемоги ми пройшли разом і в горі, і в радості. "Ураган" у серії плей-офф зіграв 15 матчів - максимум можливого, і гравці витримали це максимальне навантаження. Тому наша перемога заслужена.

- Вам довелося пройти шлях від гравця запорізької "Надії", який виграв ще перший чемпіонат України 1992 року, до нинішнього тренерського тріумфу. Це фактично вся історія футзалу за роки незалежності України. Наскільки змінилася гра за ці роки?
- Це зовсім різні явища. Зараз гра набагато швидше, динамічніше. Коли ми грали, здавалося, це дуже сильний рівень. Але, якщо порівняти у великому футболі збірну Бразилії при Пеле і нинішню, звичайно, сучасна збірна виграла б, якщо б зараз могла зіграти з командою Пеле - все тече, все змінюється і все вдосконалюється. Відзначу, що в 90-ті роки були на Україні справжні зірки: Москвічов, Косенко, Корідзе та інші. Вони двічі стали віце-чемпіонами Європи, а зараз збірна Україна не може досягти таких результатів. Виходить, що та збірна була сильніша нинішньої, але старий футзал, звичайно, поступається сучасному за всіма параметрами.

- Ви вигравали чемпіонат України тричі: у 1992-му - з "Надією", у 1998-му - з одеським "Локомотивом" і зараз. Який титул викликав найбільші емоції?
- Відчуття абсолютно різні. З "Надією" я в чемпіонаті майже не брав участі. Зіграв лише в останніх турах і лише починав розуміти, що таке футзал, прийшов спробувати себе в чомусь новому. Те чемпіонство не можу назвати повноцінно "моїм". З "Локомотивом" був уже більш серйозний успіх, команда зібрала кращий склад. Ту перемогу вже сприймав як заслужену. А перемога з "Ураганом" для мене стала найважчою, найбільш важливою в новому амплуа.

БРАЗИЛЬСЬКІ ІГРИ
- "Ураган" у жовтні взяв трьох бразильців, і вони дали "золотий" результат. Як ви знаходили з ними спільну мову? Наприклад, у футбольному "Шахтарі" Луческу купує тільки молодих бразильців, а у вас були вікові. Наскільки з ними легко чи важко спрацюватися?
- Я зрозумів, що є бразильці, які приїжджають тільки заробити грошей, такі були в футзальному "Шахтарі", а є більш серйозні, націлені на перемогу. Наші бразильці прагнуть виграти, а гроші - вже як наслідок. Тому вони багато хорошого внесли в команду. З ними взагалі не важко. Вони стовідсоткові професіонали - тренуються з повною викладкою, вранці самі, ввечері - з командою. Спочатку я Ренатіньо не ставив до складу, він на відміну від Біро Жаде і Сержао, які грали в Росії та Азербайджані, приїхав прямо з Бразилії. Йому було важко, але він казав: "Якщо я не граю, потрібно тренуватися". Адже багато хто в таких ситуаціях скаржаться на тренера. Вони своєрідні хлопці, з ними потрібно постійно спілкуватися, потрібно дружити за межами роботи. Але нічого складного в самій роботі з бразильцями немає.

- Не змушували кращого гравця фіналу і кращого бомбардира чемпіонату Сержао скидати вагу?
- Коли він важить менше 110 кілограм, не грає. Серйозно. При меншій вазі у нього не вистачає сил. Якщо набирає 112, то вже важко. Він профі, сам тримає себе в рамках, сам вирішує, коли поїсти салат, а коли нічого не їсти.

- Все одно дивно, коли тренер виглядає набагато стрункішим за свого гравця...
- Коли вони приїхали до нас, всі говорили: "Боже, кого ви взяли?! Одного товстого, одного старого". Виявилося, що без товстого і старого ми б не стали чемпіонами. Вся справа в тому, що я Сержао знав і бачив давно. Спочатку всі сміялися, але коли Сержао побіг, у людей був шок. Просто більшість з такою вагою не зможуть нормально рухатися, а він з сильними і швидкими ногами чудово себе почуває. Через свою специфіку він і грає не у великому футболі флангового захисника, а у футзалі.

- У 2008-му, починаючи кар'єру тренера, ви отримали під своє керівництво багатьох гравців вашого покоління, людей трохи молодше за вас, тих, з ким ви дуже довго грали разом. Наскільки складно було стати для них начальником, тренером?
- Дуже важко. Я не зможу це передати словами.

- Довелося стати деспотом?
- Ні. Це не мій профіль. Я пробував різні підходи і знайшов свій. Довелося прибрати сприйняття того, що поруч зі мною людина, з якою ми разом грали, спілкувалися як друзі. Коли це зробив, стало набагато легше.

- Яким ви бачите рівень вітчизняного чемпіонату?
- Я хочу судити про нього по нашій збірній. Поки у неї плачевні результати. Вважаю, коли є бразильці, піднімається рівень чемпіонату. Звичайно, наші, українські хлопці теж багато зробили для тріумфу "Урагану", але, якщо відверто, без бразильців ми б не виграли. Занадто багато хто скептично ставляться до них, але я думаю, що з ними цікавіше, тому що це інша, успішна школа футзалу. Гравці, дивлячись на Біро Жаде, розучують його фінти. Наші хлопці поруч з бразильцями ростуть і тактично, і технічно, і емоційно. Подивіться, бразильці дуже позитивні хлопці, постійно танцюють.

- Вони розкуті і люблять гру заради гри?
- Люблять гру, але на результат. Треба брати справжніх професіоналів, а не тих, хто хоче покрасуватися перед трибунами. Таких бразильців нам не треба.

- Чи є конкретні плани посилення команди на наступний сезон?
- Незабаром будемо про це говорити з президентом. Посилюватися треба, адже втримати досягнутий рівень важко, і команді треба буде виступати в Кубку УЄФА (аналог футбольної Ліги чемпіонів. - "Известия в Украине")

Роберто МОРАЛЕС, газета "Известия в Украине" (izvestia.com.ua)
Просмотров: 599 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь
«  Июнь 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz