Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2009 » Июль » 1 » Олександр Стефанків: “Повертаємося до звичних завдань – боротьба за перше місце”
11:41
Олександр Стефанків: “Повертаємося до звичних завдань – боротьба за перше місце”

“Можливо, нову стратегію варто було обирати влітку”

- 10 місце у чемпіонаті 2008/09. Як можна було цього уникнути і чи реально це було взагалі?
- Думаю, до кардинальних змін ми рано чи пізно мали б дійти. Команда пройшла за спіраллю свій висхідний етап – срібло, золото, євроарена, срібло. Відчувалося, що для подальшого різкого прогресу – бути в “Фіналі чотирьох” євроліги, скажімо – треба залучати бразильців. Причому висококваліфікованих і не інакше. Інший шлях – так, як це робить торішній чемпіон Європи, найсильніша команда Росії “ВІЗ-Синара”, де збудована єдина та ефективна система підготовки виконавців. На жаль, цей шлях потребує багато часу. Схилялися до варіанту з бразильцями, але “зеленого світла” щодо фінансування не отримали. Увійшли у сезон, кардинально не посилившись. Думаю, наші футболісти трохи перенаситилися перемогами. Провина тут спільна – і керівництва клубу, і тренерів. Але у першу чергу, як на мене, суворо треба питати гравців. Якщо ти професіонал, то маєш бути ним в усьому, не зважаючи, проти кого ти виходиш на майданчик – лідера чи аутсайдера. Допускаю, що тренери також не зуміли знайти потрібних слів для мотивації гравців. Мабуть, рішення не залучати нових футболістів минулого року було помилковим. Ми просто не створили належну конкуренцію – усі були впевнені за своє місце в основному складі.

- Після виїзного програшу від “Урагану”, яке призвело до 9-очкового відставання від “Шахтаря”, завдання поборотися за перше місце було визнане утопічним. Ви і нині так вважаєте, коли на всіх кутах кричать, що “Енергія” зробила чемпіоном “Тайм”?
- Могли б боротися. “Тайм” втрачав би очки, “Шахтар” залишив Вассура – хто міг прорахувати ситуацію з цим бразильцем. Але і на цьому фоні “Енергія” мала бути стабільна. А перше коло показало – до цього нам далеко. Можливо, варто було обирати нову стратегію не у перерві між колами, а влітку, у міжсезоння. Але там були різні моменти – ті ж терміни контракту футболістів.

“Прекрасний фрагмент був з “Ураганом”

- Що показала другоколова “Енергія”?
- Те, що можна іти і шляхом “ВІЗ-Синари”. Робити ставку на своїх футзалістів. Їх треба мати, і на щастя, “Енергія” тут проблем не відчуває – для того і працює клубна ДЮСШ. Випускники отримали шанс, що трапляється нечасто. За серйозних завдань один-два таланти можуть потрапити до обойми, інші можуть опинитися поза нею. До речі, вважаю, що ліміт на легіонерів в Україні потрібен – саме для плідної роботи ДЮСШ.

- Хто з молодих скористався своїм шансом?
- Перший - Лямін Хіреш – він завжди був на підході до першої команди. Хлопець не підвів, не розчарував, має почерк. Другий – голкіпер Андрій Пітуля. Він може скласти конкуренцію Кардашу, чого ми і домагаємося. Третій – Ярослав Писько. Залучили з футболу, що зайвий раз доводить – там вибір значно ширший. Писько, до речі, грав на область розігруючим півзахисником. Людина цього амплуа повинна мати не тільки фізику, а і голову, що у футзалі неоціненно. Вважаю, навіть нині, у часи вузької спеціалізації, селекція футбольна буде все одно. Для міні-футбольних клубів – це тільки мрія: залучати з футболу людей за своїм вибором, а не тих, хто там не розкрився.

- З початку березня по середину травня “Енергія” програла 6 матчів поспіль. З “Марріоном” почалося... До речі, як вам хід Безуглого, коли 5 польовий виходить явно не за форс-мажоних умов, а за звичайного перебігу матчу?
- Цей хід має право на життя. Але якщо відшліфувати командні дії від “А” до “Я”. А назагал такі акції не проходять, що і підтвердив “Марріон”. Матч проти “Енергії” - виняток.

- Гаразд. 6 поразок поспіль – які думки тоді виникали?
- Що рівень вихованців нашої ДЮСШ не відповідає вимогам вищої ліги. Що без ігрової практики розраховувати на позитивний результат не варто. Що наступний сезон краще розпочати у першій лізі.

- Після місячної паузи “Енергія” стала кращою?
- Так. Відчувши на собі рівень суперників, тренер і команда наочно побачили напрямок руху. Результати останніх двох матчів показали, що ми зробили правильні висновки.

- Якби у “Енергії” взимку був місяць, а не у квітні-травні, вищий результат був би реальним?
- Цілком. Команда була б краще підготовленою фізично і тактично. Час, якщо продуктивно працюєш, завжди за тебе. Той же “Кардинал” прогресом на фінішному відрізку довів це.

- Матч-взірець другоколової “Енергії”?
- Я не впевнений, що можна говорити про взірець. Приємний фрагмент показали у домашній зустрічі з “Ураганом” - не сиділи глухо в обороні, різко контратакували, діяли по ситуації тактично гнучко. Запамяталася перша перемога уже підопічних Миколи Сича у Рівному, і перше очко у Харкові проти “Моноліта”.

“Кобзар – найсильніший тренер, з яким я працював”

- Чи був шанс залишити Юрія Кобзаря на посаді головного тренера?
- Ми запропонували фахівцеві подальшу співпрацю.

- Фінансово Кобзар постраждав би?
- Фіксований посадовий оклад не змінився б, просто перемог, а відповідно і преміальних, стало б менше. Юрій Іванович міг піти “харківським” шляхом – працювати з молоддю, але у Львові, створити “тренерську” команду. Кобзар обрав інший варіант, і ніяких претензій до нього бути не може.

- Що взагалі дав Кобзар “Енергії” за 2,5 роки?
- Юрій Іванович прийшов не на порожнє місце, але його досвід, знання, бажання вдосконалюватися і ставити гру в атаці, що завжди важко, привели команду до чемпіонства. Відпрацювання агресивних дій було необхідним, бо проти “Енергії” більшість команд, крім “Шахтаря”, “Інтеркасу”, “Єнакієвця”, діяла від оборони. Кобзар знав, чого хоче у грі першим номером. Недоліки? Змінити тактику по ходу матчів, які складалися невдало, внести кардинальні корективи – цього нашому уже колишньому тренеру трохи не вистачало. Але моєї думки це не змінює: Кобзар – найсильніший тренер, з яким я працював.

“Сич за півроку довів право далі тренувати команду”

- Які завдання стоять перед Миколою Сичем?
- Я нічого нового не скажу. Тільки підтверджу: боротися за чемпіонство. Для команди дуже важливий дух, і корінний львівянин Сич, готовий його прищепити. Сич працював з Кобзарем Він у обоймі “Енергії” довгий час. Півроку самостійної роботи і останні матчі команди. Усе це позитиви нашого молодого тренера.

- Микола Анатолійович не злякається поставлених завдань?
- Побачимо.

- З іншого боку, для вас же ніколи не було проблемою звільнити тренера.
- Ясно, що ніякої недоторканості немає і за невдалі результати ніхто по голівці не гладитиме. Повторюсь: нинішнє рішення базується на основі піврічної самостійної роботи, коли я не тільки бачив гру команди на майданчику, а і чув тренерські настанови в роздягальні і на теоретичних заняттях.

- Чим зумовлений вибір Андрія Луціва як граючого тренера команди?
- Те, що помічник Миколі Анатолійовичу потрібен, - без сумнівів. Розглядали низку кандидатур – тісно контактували з Олександром Косенком, націлювалися на російського тренера Соловйова, якого називають спадкоємцем Руднєва, але він прийняв рішення очолити московське “Динамо-2”. Луців... Він багато відіграв за “Енергію”, знає команду зсередини. Він і на майданчик може вийти, поза ним показати. Коротше, формувати світогляд тренера, бути провідником ідей у грі.

“Трансферною роботою задоволені, але вона ще не завершена”

- “Енергія” уклали контракти з Задорожним, Дмитром Івановим, Ільницьким, Мельником, Дяком, продовжили угоду з Федюком, повернули Кардаша. Ви задоволені трансферною роботою? На що орієнтувалися у ній?
- Поки що так. Не приховували необхідність залучення 4-5 виконавців і нам вдалося їх підписати. Наголошу, що на цьому роботу не припиняємо, і нові люди можуть зявитися у команді. Орієнтовно у липні.

- Але ж чим раніше буде футболіст у команді, тим краще – зможе пройти з командою міжсезонну підготовку.
- Згоден. Тому на перший збір у Львові будуть запрошені кілька футболістів. На перегляд. Далі будуть матчі на турнірах, які виявлятимуть наші проблемні місця. Думатимемо, ким їх закрити. Можливо, бразильцем, росіянином чи українцем, але уже готовими футболістами.

- Тригубця реально повернути?
- Він нам потрібен – людина, яка уміє забивати. Повернути? Це залежить не від нас.

“Проблема у клубах, а не в АМФУ”

- Так ви згодні – якби не “Енергія”, “Тайм” не став би чемпіоном?
- Не знаю. Багато було сказано з цього приводу. “Тайм” поступово ішов до вершини і заслужено досяг її. Мені приємно, що чемпіоном стала львівська команда.

- Чому “Шахтар” не зміг захистити титул?
- Вони пішли шляхом залучення бразильців. Мети не досягли. Якщо не стали чемпіонами, значить не той рівень бразильців. Вважаю, ніякі виправдання – той же час на адаптацію – тут не проходять.

- Чому “Єнакієвець” обійшов у боротьбі за “бронзу” харківський “Локомотив”?
- Думаю, позначився більший досвід донбаської команди.

- Чому “Ураган” не зміг взяти один з комплектів нагород – завдання, яке декларувалося?
- Можливо, не вгадали із запрошенням іменитих майстрів. Вийти на рівень “Єнакієвця” або минулосезонної “Енергії” за один рік досить важко.

- У системі проведення чемпіонату нічого не змінюється. Винна АМФУ?
- Ні. АМФУ – яка є, така є. Її не зміниш. Проблема у відсутності серед клубів єдиного бачення вимог щодо проведення чемпіонату. Якщо будуть узгоджені такі вимоги, і їх приймуть 8-10 команд, то АМФУ чинитиме так, як потрібно клубам. На сьогодні західноукраїнські клуби не можуть знайти спільної мови з іншими командами. Не треба штучно шукати команд для збереження кількісного представництва у вищій лізі. Хай їх буде 8-10, але такі, які б відповідали узгодженим вимогам вищої ліги. Провідні клуби зацікавлені у підвищенні рівня чемпіонату, а не розвитком футзалу у регіонах.

- Які перспективи збірної України?
- Завдання боротися за медалі Євро-2010, скажімо, ставитися повинно. Але реалізувати його буде важко.

Міжсезоння львівської “Енергії”
7 липня – збір команди на львівському стадіоні “Динамо” (17.00)
8 липня – початок першого збору у Львові
9 липня – медогляд
18 липня – закінчення першого збору
21 липня – 31 липня - другий тренувальний збір у смт Шацьк
4 серпня – 14 серпня - третій тренувальний збір у Трускавці
17-21 серпня – участь у міжнародному турнірі в Мінську (Білорусь)
26-30 серпня – участь у “Кубку Галичини” (Івано-Франківськ)
5 вересня – старт у чемпіонаті України

ИСТОЧНИК: http://www.energia.lviv.ua/Pages/News.aspx?newsId=942
Просмотров: 819 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь
«  Июль 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz