Сайт об украинском мини-футболе - Национальная сборная Украины
 

МИНИ-ФУТБОЛ на УКРАИНЕ

 




Меню сайта

Категории раздела
Избранное [6]

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Форма входа

Главная » 2008 » Октябрь » 4 » Зіграти на вітання
10:32
Зіграти на вітання
Коли побачив нинішнє голосування на energia.lviv.ua, вагався з відповіддю недовго – думається, збірна України у другому рауді Мундіалю таки зіграє. Щоправда, таке твердження більше інтуїтивне, ніж підкріплене реальними передумовами. Тільки сьогодні, коли підопічні Геннадія Лисенчука стартують на чемпіонаті світу матчем проти Гватемали, стане ясно, що може презентуватиме на планетарному форумі український футзал.

“З чистого листа”
Маючи інтенсивний ігровий графік у підготовці, скажімо до кваліфікації Євро-2007 та відбору на нинішній Кубок світу, наша збірна позбулася його напередодні старту у головному турнірі чотириріччя. Зрозуміло, що товариський турнір у Бразилії, де грала наша команда на початку літа, не міг бути зайвим і порожнім бодай з точки зору і сили суперників, і з точку зору адаптованості до умов, у яких проходитимуть матчі чемпіонату світу. Проте від початку “Grand Prix IV” і до другого місяця осені пройшло достатньо багато часу, щоб можна було точно оцінювати потенціал виконавців і бути впевненим у тому, що саме вони мають відстоювати країну на чемпіонаті світу. Студентський чемпіонат світу, і це треба чесно визнати, - відверто другосортне змагання, організоване дилентантами (достатньо глянути на ігровий графік турніру), від якого відмовилися провідні європейські збірні – Італія та Іспанія. Тому з точки зору налагодження ігрових звязків до Словенії, можливо, і варто було їхати, бо деякі футболісти з “коперського” варіанту збірної будуть представлені і у “бразильському”, проте наскільки ці футболісти здатні протистояти реальним, а не штучно створеним збірним інших країн, залишається невідомим.

Турнір у Таїланді.
Ну, перше, що впало у вічі, це наявність у ньому Аргентини. Приймаючи запрошення з Бангкоку, ми уже прекрасно знали, що підопічні Фабіана Лопеса 5 жовтня вийдуть проти нас у Бразилії. Вважається, що проводити товариські матчі з суперником, якщо тебе ще чекають офіційні, небажано. Можливо, але взагалі то я дотримуюся точки зору, що особливого значення це не має. По-перше, можна зіграти у лже-футзал, своєрідні піддавки, щоб приховати від суперника свої “козирі”. І не стільки на себе подивитися, скільки на інших глянути. По-друге, нічого страшного: у футболі Росія з Францією 1998-го провели товариський матч у Москві в березні, а офіційний – у жовтні, а Італія з Україною два роки тому дізналися, що потрапили у одну групу на відбір до Євро-2008, але все одно не відмінили товариський поєдинок у Швейцарії напередодні старту Кубка світу.
Більше того, дивлячись як зіграв Таїланд стартовий матч проти Італії на нинішньому чемпіонаті (якщо Італія і недооцінила суперника, або вирішила вирішила стартувати аморфно, то це виключно її проблеми) розумієш, що рівень суперництва у Таїланді потенційно міг бути дуже навіть пристойним як для нинішньої України. А крім того, у Бангкоку збірна могла проявити себе у протистоянні з різними футзальними школами, що враховуючи різношерстність команд на чемпіонаті світу було б дуже важливим.
Безумовно, зрив турніру у Таїланді відбувся не з провини АМФУ. Шкода тільки, що замінити турнір керівники нашого футзалу або не захотіли, або швидше за все, не змогли, бо графік підготовки у інших дружин був розписаний заздалегідь. Так чи інакше, у разі можливого і дуже небажаного провалу збірної в Бразилії, ніхто не сприйме виправдовування на кшталт “ми зіграли невдало, бо не змогли підготуватися через скасування таїландського турніру і діяли з чистого листа”

Нереальне слово ФФУ
Федерація футболу України поставила перед національною футзальною командою завдання – здобуття медалей. Тут дався взнаки або юнацький максималізм керівників нашого футболу, або неправильна оцінка ними сьогоденної ситуації у світовому 5х5. Немає жодних передумов, щоб команда, яка провалила Євро-2007 і стояла на виліт з фінальної частини Кубка світу, протистоючи старанній, проте безкрилій, угорській команді, настільки серйозно реалізувала свій ресурс на чемпіонаті світу. Навіть ефект несподіванки і, скажімо, недооцінки з боку суперників, радше, може бути дієвим, тільки на першому етапі, де пропускна спроможність через рівень суперників вища, ніж у чвертьфінальному раунді. А за вихід до півфіналу безжальну, без сентиментів, боротьбу точно поведуть більш зіграні та майстровиті команди (особисто хочу, щоб турнір виграла Італія), ніж зібрана за невідомими критеріями українська збірна. Про це – нижче.

Надмірна повага до Кубка УЄФА
Критерії, за якими формувалася ігрова заявка збірної України, - невідомі і належним чином публічно незясовані . При цьому я далекий від того, щоб засуджувати тренерський штаб збірної за ігнорування футболістів донецького “Шахтаря”. Коли їх запрошували до збірної “пачками” і, можливо, з перебором (як Лобановський динамівців на Кубок світу-1986), це було виправдано – на цих же людей робив ставку клуб. Тепер клуб робить ставку на іноземних легіонерів, а “тіньові лідери” збірній навряд чи можуть знадобитися. Більше здивувало пояснення свого кроку Геннадієм Лисенчуком, який “дав можливість гірникам готуватися до елітного раунду Кубка УЄФА”. По-перше, від чемпіонату світу до елітного раунду, за великим рахунком, місяць. По-друге, як з ігрової точки зору міг завадити Юнакову та Мірошнику досвід протистояння найкращим футзалістам світу? По-третє, хіба елітний раунд євроліги важливіший за чемпіонат світу? Здогадуюсь, що у відмові від послуг гірників є уже далеко не такі очевидні підводні течії, які мають право бути прихованими, але футзальний загал заслуговує на те, щоб їх не сприймали за дурнів, даючи нелогічні пояснення.
Сміливий крок тренерського штабу полягає і у наявності у заявці тільки двох голкіперів. Тобто Іваняк та Лисенко, умовно кажучи, не мають права на травми чи дискваліфікації.
Роман Шахрай

Замість післямови
Перші матчі - і чемпіонату світу назагал, і у групі “С” - підтвердили вирівнювання сил команд у світовому футзалі. Тим важче та почесніше буде піти якнайдалі турнірною сіткою. А ще важливіше – зіграти так, щоб приймати після повернення захоплені вітання, а не вислуховувати погано замасковане кепкування. Найкращі побажання тренерам та гравцям перед стартом!

ИСТОЧНИК:
http://www.energia.lviv.ua/Pages/News.aspx?newsId=405
Просмотров: 816 | Добавил: futsalukrain | Рейтинг: 0.0/0
Поиск

Календарь

>
> >
> >
> >
> >
Архив записей

Copyright MyCorp © 2024      Сделать бесплатный сайт с uCoz